Kereső

Google kereső

A kereső napjaink egyik legjelentősebb találmánya. Földünkön az emberek 90%-ka nap mint nap használja. A Google kereső használóinak száma óriási. Közel 200 millió keresés érkezik be naponta. A Yahoo vagy Bing kereső is népszerű, de mindössze néhány százalék jut nekik egyesével ebből a piaci szegmensből.  

Mitől ilyen népszerű a Google kereső

A kereső internetes keresőrendszerként indult. Mára azonban már a Google Maps, vagy a nyelvi fordító is a legnépszerűbb szolgáltatások közé tartozik. A magyar felhasználókat közel két tucat alapfunkció segíti, és gyorsítja számukra a keresést.

Tartalom a keresőben

A kereső szöveges, képes tartalmak milliárdjait foglalja magába. Weboldal tartalmak között lehetőség nyílik különböző, szintén szöveges és képes keresések lenbonyolítására. A fájltípusok széles skálájában is képes keresni a rendszer és kilistázni a találatokat.

Rangsorolás a  keresőben

Egy 15 évvel ezelőtti statisztika alapján, 365 nap alatt több, mint 10 milliárd keresés futott le. Mi lehet manapság? Valószínűsíthető, hogy ez a szám akár a tízszerese is lehet. Ezen keresésekből származó találatoknak valahogyan sorrendet is kell szabni. Azt pedig a cég algoritmusok bevetésével éri el, és alkalmazza éppen most is. Relevancia alapján helyezi egymás elé a megjelenített találatokat.

A Google titkos receptje

Na ez az amiről legendák is keringnek az univerzumban. Van egy nyilvánosan elérhető része a találatok között különbséget tevő szabályok listájáról. És van egy megfoghatatlan, ami találgatásokon, meg persze egy csomó SEO szakember tapasztalatain alapuló is. Ha az összes írott szabályt valaki megtudná, akkor birtokába kerülne a tudásnak. Ez a tudás valószínűleg az egyik legértékesebb lenne a Földön.

Page Rank

Ennek az algoritmusnak az a feladata többek között, hogy osztályozza a tartalmakat amelyekkel találkozik. A Page Rank lényege egy adott weboldal esetében, hogy mennyire releváns, azaz fontos és népszerű a felhasználók szemszögéből. Mennyire szolgálja ki maximálisan azokat az igényeket, mint amire létrehozták. 

SEO

A keresőoptimalizálás vagy SEO egy hosszadalmas és sokrétű munkafolyamat. Mindennek jelentősége van. Honlapokon a tartalmak részletességének, terjedelmének és felépítésének. Ugyanakkor a megfelelő kulcsszavak és szinonimák egyensúlyban lévő használatának. Az adott honlapra mutató linkek számának, de leginkább a minőségének. Az oldal gyorsaságának, tartalom betöltési idejének is nagy szerepe van. Összességében úgy lehet rá tekinteni, mint egy vállalkozásra, üzletre. Ilyenek például a webáruházak. A vevőkért mindent meg kell tenni, hogy elégedettek legyenek, és Ők maguk terjesszék, adják tovább az oldal jó hírét. Ehhez viszont az kell, hogy minden igényük ki legyen elégítve.

Első 10 helyen lenni a Google keresőben

Ez mindenki, minden vállalkozó, vagy honlapot üzemeltető vállalkozás álma. Lehetőleg minél előkelőbb pozícióban szerepelni a kereső találtai között. Ehhez az előbb leírtak alkalmazása elengedhetetlen. Ráadásul több tucat technika létezik még, és ezekhez bizony SEO szakértő kell. A kereső top 3 találta viszi a kattintások 90%-kát. Tehát, ha valaki ide bekerül, akkor minden kétséget kizáróan fellendül weboldala látogatottsága. Ez általában profit terén  is jelentős növekedést idéz elő.

Organikus vagy fizetett hirdetés

A természetes úton zajló optimalizálás, hosszú hónapokat, de akár egy év munkát is megkövetelhet. És ha értékelhető pozícióban jelenik meg egy honlap a kereső találatai között, akkor még inkább fenn kell tartani az állapotot. Erre csak jól felkészült szakember képes, aki mindennap foglalkozik a felülettel, és az optimalizálás munkálataival. Ezen kívül ott van a Google Ads szolgáltatás. Lehet fizetni a megjelenésekért, és azonnal a Google kereső első oldalára lehet általa kerülni, sőt az első oldal első helyére is. Ez viszont szintén komoly felkészültséget és tapasztalatot kíván, ahhoz, hogy valaki belevágjon.  A Google Ads hirdetéskezelő többszörösen árnyalt felület. Szakértőre szabad csak rábízni. Senkinek nem ajánlott, hogy belekezdjen, mert csak kidobott pénz lesz minden elköltött forint.

Ha eddig keresett, ne keressen tovább, hanem írjon nekünk, és megtervezünk minden lépést, hogy sikeres honlapja, webáruháza, vállalkozása legyen az interneten.